Blog & interviews

De rechtsstaat wordt zwaar op de proef gesteld; interview met Frank Wieland en Gerard Spong; 6 februari 2024

Ruim de helft van de rechters en officieren van Justitie in Nederland krijgt te maken met serieuze bedreigingen. Een aantal strafrechtadvocaten wordt inmiddels zwaar beveiligd. Hoe diep grijpt de verharding van de onderwereld in op de Nederlandse rechtsstaat en hoe kan die zich aanpassen aan ... lees verder »

Schrijver Ru de Groen brengt een ode aan Wim T. Schippers; december 2023

‘Ik doe wat ik niet laten kan, wat op mijn pad komt en waar ik zin in heb.’ Aldus de multi-artiest Wim T. Schippers, bedenker van onvergetelijke tv-series zoals ‘De Fred Haché Show’, ‘Hoepla’ waarin bloot de maat was en het pikante ‘Waldolala’. Altijd was Schippers in het nieuws. ... lees verder »

Arnon Grunberg & Robert Seth Paul over onze asielprocedure; De Kring 27 oktober 2023

Het nieuwste boek van Arnon Grunberg 'De Vluchteling, de Grenswachter en de Rijke Jood' is een verzameling indringende reportages over vluchtelingen in Georgië, Oekraïne, Polen en Nederland. Grunberg bezocht uitgeprocedeerde asielzoeker en statushouders, ondergeschikten en autoriteiten.Ook liep hij mee met ... lees verder »

Filmmakers Patty Stenger & Yvonne Kroese; 20 september 2023

Een wervelende avond met Patty Stenger & Yvonne Kroese die in 2020 een Gouden Kalf wonnen voor hun animatiefilm See Me. Ze vertelden over hun nieuwe project, de film 'Vleestomaat' die in de loop van 2024 klaar zal zijn, en over ander creatieve uitspattingen zoals de Wall Stories van Kroese en de succesvolle serie 'Maud en Babs', geschreven ... lees verder »

Oerol en de kippendrift

‘Je hebt toch wel je Tamboerijn ingepakt?’ roept Bert me nog na als ik met een plunjezak van huis vertrek richting het noorden. Met vier vriendinnen ga ik - voor het eerst - naar Oerol: het wereldvermaarde theater-, dans- en zang festival op Terschelling waar toeschouwers op de hei of het strand, in de duinen of in een stal naar optredens kijken. Anything but the ... lees verder »

PR:OUD! De Kring 12 mei 2023

Veertig markante, mooie en levenslustige 'oudere jongeren' lieten zich portretteren in het smaakvolle koffietafelboek 'PR:OUD: trots op leeftijd' van Micaela Bartels en Sevilay Maria van Dorst.  Op vrijdag 12 mei zin ze te gast samen met Cees Holtkamp en Joos Ockels. Bon vivant Holtkamp was dè krokettenkoning van Nederland en beroemdste banketbakker van Amsterdam. ... lees verder »

Spacen met Govert deel 2; de James Webb foto's toegelicht; De Kring februari 2023

Het was weer fijn Spacen met Govert, nu niet vanuit zijn huis in Amersfoort - zoals in coronatijd - maar in een volle zaal. Voor de gelegenheid had Govert zijn overhemd met planeten aangetrokken; ik droeg een zilverkleurig vest en dito gekleurde laarzen. Maar dat terzijde.Wat kan die man toch goed vertellen! We hingen ... lees verder »

Schrijver Arnon Grunberg; De Kring 6 december 2022

Dit jaar won Grunberg de P.C Hooft-prijs (de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs) voor zijn hele oeuvre èn de Johannes Vermeerprijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Grunberg is de eerste schrijver die deze prijs wint.De jury was unaniem in haar oordeel: ‘Grunberg behoort tot de belangrijkste, meest veelzijdige en invloedrijke ... lees verder »

Documentairemaker Oeke Hoogendijk en 'De schatten van de Krim' ; De Kring 18 mei 2022

Voor haar film over de restauratie van het Rijksmuseum kreeg Oeke Hoogendijk (1961) een Gouden Kalf en tijdens de IDFA 2021 schitterde ze zelfs met twee nieuwe producties. ‘De schatten van De Krim’ is mooi gemaakt, spannend, onthullend en nog steeds actueel. Nog altijd liggen die schatten in een kluis in ... lees verder »

De weeskinderen in Lviv verdienen meer aandacht; 4 april 2022

Steeds meer Oekraïners slaan op de vlucht. Ook uit Lviv. Hoe zal het de weeskinderen in die stad vergaan als Poetin’s oorlog nog lang voortduurt?Rondom het plein van het Mriya kindertehuis in een statige, oude wijk van Lviv staat een hoog hek waar niemand zomaar doorheen mag. Een conciërge houdt alles nauwlettend in de gaten. ... lees verder »

Wel chemische wapens op Oekraïne, geen no-fly zone? 10 Maart 2022

Eerst kijken we jarenlang toe hoe Syrië volledig wordt verwoest dankzij Russische bombardementen en nu doen we dat weer tijdens de niets ontziende aanvallen van Poetin’s leger op Oekraïne. We boycotten Rusland en sturen wapens en materieel naar Kiev en roepen: zet m op! Maar ondanks onze militaire kracht, ondanks de collectieve ... lees verder »

9 Maart: Verkiezingsavond met Marjolein Moorman (PvdA) en Myron von Gerhardt (VVD)

Keuzestress? Geen nood. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn wethouder Marjolein Moorman (PvdA) en politiek talent Myron von Gerhardt (VVD) te gast op De Kring. Ze duiden de laatste ontwikkelingen, de belangrijkste uitdagingen waar de stad voor staat en ze zullen ‘de degens kruisen’ ... lees verder »

Floortje Dessing over Japan; maandag 8 november 2021

Konnichiwa! Wat is er nou zo bijzonder/bizar/mooi en lelijk aan Japan in het algemeen en Tokyo in het bijzonder? Daarover gaan Floortje en ik het eens uitgebreid hebben, waarna we met het hele gezelschap Japans zullen eten en sake drinken. Kanpai! Naschrift: Baden in een onsen nadat je jezelf brandschoon hebt geschrobd, een nacht doorzakken ... lees verder »

Tussen Kunst & Cash; maandag 11 oktober 2021

Hoe hebzucht, puissante rijkdom en de macht van de meeste bekende galeries de kunstwereld perverteren; dat leggen de journalisten Arjen Ribbens (NRC) en Pieter van Os (De Groene; NRC) bloot in hun boek ‘Tussen Kunst en Cash’. Het in het voorjaar verschenen boek heeft reputaties geknakt maar ook ‘dubieuze figuren’ in de kunstwereld ... lees verder »

Brigitte Kaandorp vertelt; 22 september 2021

Brigitte Kaandorp, Koningin van het Nederlands Cabaret en kampioen zelfspot, was op 22 september te gast op De Kring voor een interview over de gulle lach, het levenslied en de onuitputtelijke inspiratiebron: het verval.  Over Brigitte Kaandorp: Wie herkent zich niet in haar sketches over het ANWB-stel, de ‘tekortschietende’ moeder of kippendrift? ... lees verder »

Tokyo People; foto-expositie vanaf 22 juli

Als wij niet naar Tokyo kunnen gaan deze zomer dan komt Tokyo wel naar ons! Het is de enige plek ter wereld waar je bij een stoplicht opeens naast een levensgroot roze kuiken staat en niemand dat vreemd vindt. Vier jaar zwierf ik er over straat om de vele subculturen vast te leggen met mijn camera. En ik raakte er nooit uitgekeken. Geen beter moment dan de ... lees verder »

Crimi-Kring met Paul Vugts; 8 juli 2021

Geen crime fighter maar een crime writer. Weinig mensen zijn zo goed ingevoerd in de wereld van de internationale criminaliteit als misdaadverslaggever Paul Vugts (Het Parool). Dat leverde hem lof op maar ook doodsbedreigingen. Een aantal jaren geleden moest hij daarom zelfs onderduiken. Op donderdag 8 juni interviewde ik de bekende misdaadreporter over de penoze ... lees verder »

Zee, strand, oesters en wijn; 20 mei 2021

Onder het genot van oesters en wijn maakte ik op donderdag 20 mei een denkbeeldige wandeling langs het mooie Nederlandse strand met de schrijver Martin Hendriksma, de kunstenaar Bruno van den Elshout en de zangeres Doeshka Vrede...foto horizon: Brunohttps://www.youtube.com/watch?v=BOvkm_5LXBo&t=2131s   Hendriksma vertelt over zijn nieuwe boek ‘Aan ... lees verder »

Werd de avonturier Michael Rockefeller in 1961 'gesneld' in Hollands Nieuw Guinea?

Op grond van zijn eigen onderzoek ter plekke is Wim van de Waal – voormalig bestuursambtenaar in de Asmat – ervan overtuigd. Maar de bewijzen werden onder het tapijt geveegd door het Nederlands gezag uit angst voor een internationale rel. Het interview met Wim van de Waal voor de Tribal Art Fair online (30 ... lees verder »

Meesterwerk online: de Monumentale doeken van kunstenares Barbara Broekman; interview mei 2020

Als geen ander beheerst Broekman de kunst te 'schilderen' met textiel. Haar omvangrijke doeken hebben een magische aantrekkingskracht door de indringende composities, de sprankelende kleuren en het materiaal. Ze wil prikkelen, verleiden en uitdagen. Fragmenten uit een interview vanuit haar atelier https://www.youtube.com/watch?v=O490-uNxV3c Meesterwerk ... lees verder »

Meesterwerk online: De Kosmos; een interview met Govert Schilling; mei 2020

Om even uit de coronasfeer te breken: Spacen met Govert Schilling, wetenschapsjournalist gespecialiseerd in Sterrenkunde. Een gesprek in zijn werkkamer: Waarom wordt de aarde niet opgeslokt door een zwart gat? Wat hebben we te zoeken op mars? Gelooft hij in buitenaards leven? Hoe werkt de snelheid van het licht en hoe gaat ... lees verder »

Moderator Film & Debate about Hong Kong; Pakhuis de Zwijger; 9 december 2019

Moderator Film & Debate: Protests and the Democratic future of Hong KongScreening Hong Kong film 'Ten Years'; organised by Movies that Matter https://dezwijger.nl/programma/docu-ten-years https://www.youtube.com/watch?v=Ob5wlgX_omo lees verder »

Hong Kong november 2019; Gasmaskers en lunchdemo's

Al maanden ben ik gefascineerd door de opstand in Hong Kong. Door een omstreden uitleveringswet sloeg de vlam in de pan. Sindsdien wordt Beijing keihard uitgedaagd, met name door de studenten. Ze zijn klaar met de maatschappelijke ongelijkheid en willen niet leven onder het juk van een autoritair China. Fuck de hoge huurprijzen, fuck het establishment, ... lees verder »

Hong Kong november 2019; Het is erop of eronder

De verkiezingsdag begon met de prangende vraag: wat trek ik aan? Dat lag gevoelig want kleur was in Hong Kong opeens een statement. Zwart stond voor de pro-democratie aanhangers, donkerblauw voor het pro-Beijing establishment. Ik wilde mensen van beide kanten spreken dus koos voor mintgroen. Normaal gesproken stellen districtsverkiezingen ... lees verder »

Hong Kong november 2019; The day after - Free Hong Kong!

‘Hong Kongers have their say! A Tsunami of disaffection.’  De voorpagina van de South China Morning Post kon zo in een lijstje. De rijen bij de stembureaus hadden een politieke aardverschuiving veroorzaakt: zeventien van de achttien districten waren na de verkiezingen opeens in handen van de pro-democratische partijen. Ze hadden ... lees verder »

Meesterwerk met Huib Modderkolk; De Kring 18 november 2019

TALKSHOW In deze editie is de getalenteerde onderzoeksjournalist Huib Modderkolk (Volkskrant) te gast voor een gesprek over de schaduwkant van internet en over veiligheidsdiensten die razend druk zijn met digitale spionage, sabotage en het ontmaskeren van hackers. Hoe ver reikt de macht van de veiligheidsdiensten en hoe beïnvloedt ... lees verder »

Hoe keukenazijn mensenlevens redt

Het kan echt: met keukenazijn een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekken en de ziekte met vloeibare stikstof de kop indrukken. In derdewereldlanden betekent het de redding van tienduizenden levens.  De gynaecoloog Lex Peters (68) werkte eind jaren zeventig als tropenarts in Kenia. Daar zag hij vreselijke uitzaaiingen. Vrouwen met baarmoederhalskanker liepen ... lees verder »

Decorum in Azië (of het verlies daarvan); reünistenblad; juni 2018

column decorum (pdf bestand) lees verder »

Van Bar Rouge naar Hongkou; mei 2018

Foto: Frederique, Sophie, Caroline, Joan en ReneeHet is zondagochtend en broeierig; in de wijk Hongkou loop ik met een tas met boeken richting de oude synagoge, nu het Shanghai Jewish Refugee Museum. Met vier vriendinnen - we kennen elkaar ruim dertig jaar - ben ik in China; ik wil ze de stad laten zien en zal een lezing geven, een initiatief van de Nederlandse consul ... lees verder »

De vele gezichten van Zanzibar; maart 2018

Mijn huisgenoten zagen de bui al hangen. Mee op wintersport? Ik zou jammeren over de kou, de zwarte pistes en teveel ijs in plaats van sneeuw. Bovendien hadden ze nog net die ene piepkleine kamer kunnen boeken in een pension aan de voet van de berg.Nou doei dan ga ik wel naar Zanzibar, met Tui! Naar een andere wereld waar het altijd warm is. Houdoe winter, ... lees verder »

Reli-porn in de Hermitage & Stedelijk Base als speeltuin; januari 2018

Ter inspiratie bezoek ik met vriendin F. iedere week een expositie. Dat doen we onze eigen manier: in rap tempo, zonder audiotour (nee dank u) en ruim voorzien van commentaar.Ideaal is een bezoek een uur voor sluitingstijd want dan is het meestal rustig maar het liep anders bij de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. ... lees verder »

Een goed 2018!

Goede voornemens? Via een student kreeg ik de dikke 'Omdenk Scheurkalender 2018' in handen, met quotes die het overwegen waard zijn...Een greep uit het grote aanbod:  * Wat je ook doet, probeer iets. (Franklin Roosevelt) * Als ik uit twee kwaden moet kiezen doe ik altijd dat wat ik nog niet heb uitgeprobeerd. (Mae West) * Doe elke dag iets wat je eng vindt. (Eleanor Roosevelt) * ... lees verder »

Presentatie

En dan is het opeens 30 december. Ik had de afgelopen maanden tien keer een blog willen schrijven maar steeds ontbrak het me aan rust en tijd. Nu is het eindelijk vakantie en heb ik de 'to do' lijstjes in de prullenbak gekieperd. Een terugblik op de boekpresentatie:Wat betreft het weer kende september 2017 veel dieptepunten, op vrijdag 8 september was het zelfs barbaars. Ik ging er 's ochtends ... lees verder »

Augustus 2017; De laatste loodjes

Eind 2015 stapte ik in een nieuw avontuur dat ruim twee jaar zou duren en me geen dag los zou laten: een boek. Voor een journalist die gewend is om een artikel in een paar dagen (of hooguit een paar weken) af te ronden, lijkt dat een eeuwigheid. Maar de medewerkers van Uitgeverij Balans verzekerden me: 'twee jaar is niets! Sommige schrijvers zijn wel acht jaar bezig. ... lees verder »

4 augustus 2015; Lekker eten in 'La Redacction' en een lesje politiek

 Een hardnekkig vooroordeel over Cuba is dat het eten er vreselijk is. Really? Ook in Cuba staat er inmiddels echt wel meer op het menu dan kip, rijst en zwarte bonen. En vooral op toeristische plekken valt er genoeg te kiezen.In Trinidad streken we op een avond neer in een nieuw restaurant met de gewaagde naam 'La ... lees verder »

27 juli 2015; Een antieke wereld

Tijdens mijn eerste week in Cuba heb ik een nieuw obsessie ontwikkeld: auto’s. In Afrika heb ik ooit dertig foto’s gemaakt van de eerste olifant die ik zag in het wild, in Tibet waren het de yaks en in Havana ging het mis toen ik de eerste ouderwetse rode Chevrolet zag voortkruipen, door de straat van ons hotel. Het was niet meer te stoppen maar hallo zeg! ... lees verder »

20 juli 2015; Oude tijden herleven in Havana

Twintig juli 2015 zal de boeken ingaan als een historische dag: na 54 jaar vijandschap wordt de Cubaanse ambassade in Washington, prompt heropend. Het nieuws op de Cubaanse tv staat er bol van maar wat denk je? In de straten van Havana leeft het totaal niet..Geen uitzinnig juichende menigtes, geen auto's die luid toeterend rondscheuren met Cubaanse en Amerikaanse ... lees verder »

1 mei 2015 - Leve de Bed, Bad en Brood-regeling!

De protesten over de 'inhumane bed, bad & brood' regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers, worden steeds harder van toon. Tijdens een demonstratie in Amsterdam werd een BB&B-voorziening zelfs vergeleken met 'gevangenis.' O ja? Hier een praktijkvoorbeeld.In Amsterdam centrum, naast de hippe hangout 'Waterkant' en pal ... lees verder »

19 april 2015 - In Manhattan Beach is er geen vuiltje aan de lucht

De Amerikaanse staat California gaat gebukt onder extreme droogte; al drie jaar lang is er nauwelijks een druppel regen gevallen. Iedereen wordt verplicht te bezuinigen op water, vooral de zwembaden en tuinen moeten het ontgelden.In Manhattan Beach, een welvarende bubbel  ‘In the greater LA area’, was er allemaal niets ... lees verder »

12 maart 2015 - China regisseert zelfs het hiernamaals

Wie zelfs vat probeert te krijgen op wat er in het hiernamaals gebeurt, lijdt aan een extreme vorm van grootheidswaanzin, is een ultieme controlefreak of is gewoon gek, zou je zeggen. Maar in China zien ze dat heel anders. Daar vonden de partijleiders het de afgelopen week nodig om de 14de Dalai Lama - de geestelijk leider van Tibet - via de media ... lees verder »

14 februari 2015 - Bokito de stadswacht

Sightseeing in het nieuwe winkelparadijs De Oostpoort: langzaam reed ik op de fiets langs ‘Pets Palace’, het ‘Q Cafe’ en de ‘Big Bazar’. Zo langzaam trouwens, dat ik bijna van mijn fiets viel, maar daar had de blanke stadswacht geen boodschap aan. ‘U mag hier alleen maar wandelen; u krijgt een bon.’ Bam!Er zijn stadswachten ... lees verder »

27 oktober 2014 - Turks wespennest

Hoe een gesprek met een Turkse zakenman in Istanbul ontaardt in totale verwarring over de begrippen conservatief en progressief. foto's Kerem Yücel Op het Besiktas plein in het Europese gedeelte van de stad, was afgelopen weekend een grote foto-expositie waar tout artistiek Istanbul op af kwam: hip, modieus, gesoigneerd of juist een beetje alternatief. ... lees verder »

28 oktober 2014 - De Haman als redding

Hoeveel Moskeeën, bazaars, musea en kilometers straat kan een mens verdragen, voordat hij erbij neervalt? Veul! Maar na twee dagen onafgebroken slenteren langs de highlights van Istanbul, (een taxi was taboe want we zouden iets kunnen missen onderweg), weigerden mijn benen dienst. De redding was nabij; om de hoek bij ons hotel lag namelijk de wereldberoemde ... lees verder »

2 juni 2014 - Babyboom!

Altijd goed om tijdens een vakantie in China, de spreekbuis van de regering weer eens te lezen. De wereld kan in brand staan, of over China heen vallen in verband met territoriale disputen of een andere vorm van machtsvertoon, de China Daily blijft altijd optimistisch.En voor honderd procent achter ieder regeringsbesluit staan. Hoe omstreden dat ook is. Mocht je als toeschouwer ... lees verder »

27 mei 2014 - Kroketten op Yongkang Lu

Als ik richting de Oriënt ga neem ik me altijd voor om alleen maar van de Aziatische keuken te genieten, op een broodje ‘s ochtends na. Maar na een week van Indiase curry’s, kommen noedesoep, knapperige Chinese groenten uit de wok, gekruid schapenvlees van de Oeigoeren en hete visschotels uit Sichuan…slaat de verzadiging toe. Alsof er een ... lees verder »

25 april 2014 - De luxe van schoon drinkwater

Vlak voor de eerst koningsdag van deze eeuw, denk ik terug aan het legendarische Oranjefeest in bar Sasha’s in Shanghai, met de wodka-jus fontijn. De meeste gasten waren uitgedost met oranje boa’s en droegen rood-wit-blauw. Sommigen kwamen verkleed als ouderwetse PTT postzak. In polonaise dansten we rond op de tonen van Nederlandse golden oldies. ... lees verder »

8 april 2014 - Xi pakt ook corruptie leger aan

In Shanghai woonden we in een klein appartementencomplex midden in de stad, dat door de Taiwanese zakenman Jack Chang werd gepacht van het leger. Aanvankelijk waren de ruime appartementen bedoeld voor officieren van the Peoples Liberation Army. Maar zij vonden de etages niet luxueus genoeg.De officieren en hun gezinnen verhuisden naar villa’s buiten ... lees verder »

18 februari 2014 - Eindelijk bemoeit de VN zich met gruweldaden Noord Korea

Eindelijk ligt er een rapport van de Verenigde Naties waarin de gruweldaden van het Noord Koreaanse regime gedetailleerd staan beschreven. It's about time! Er wordt gesproken over 'Nazi-achtige praktijken'.Michael Kirby, die het onderzoek leidde, pleit ervoor het Noord Koreaanse regime te laten veroordelen door Internationale ... lees verder »

2 februari 2014 - De Japanners leren het nooit

De Japanse premier Abe en zijn vriendjes, lijken er een sport van te maken de buurlanden tegen de schenen te schoppen. Een bezoek aan de omstreden Yasukunitempel is slechts het begin.In de kerstvakantie was ik met mijn gezin in Berlijn waar de oorlog op nog zoveel plekken een grote rol speelt. Vooral het Holocaust monument hakte er in. Helemaal toen we ... lees verder »

10 december 2013 - Ruzie om rotsen; is het nou Senkaku of Daioyu?

De Amerikaanse vice president Joe Biden, die het afgelopen weekend de kooltjes uit het vuur moest halen in Oost Aziё, had zich geen betere ontvangst kunnen wensen. De Chinese President Xi Jinping onthaalde hem als ‘mijn oude vriend’ en nam uitgebreid de tijd voor zijn gast. Wel vijf uur lang babbelde hij er lustig op los, zonder ... lees verder »

2 december 2013 - Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer en Ni Yulan (1)

Als de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer deze maand China bezoekt, kan hij wellicht langs gaan bij de Nobelprijswinnaar Liu Xiabo. O nee, die zit gevangen. Zijn vrouw? Ook niet, ze heeft huisarrest en mag niemand zien. De kritische kunstenaar Ai Wei Wei misschien? Laat maar! Heeft ook huisarrest. En Ni Yulan dan? Die ... lees verder »

18 november 2013 - Pandafever en hervormingen

Premier Rutte was eindelijk weer eens met een handelsmissie in China, voor twee dagen, en meteen leefde de hoop op dat Nederland een Panda aangeboden zou krijgen. 'Dat gebeurt namelijk wel vaker, als er sprake is van een speciale band tussen China en een ander land’, aldus een presentatrice. We hielden onze adem in... Uiteraard werd breed uitgemeten ... lees verder »

3 november 2013 - Chen en de grenzen aan de persvrijheid

Verhalen over Chinezen die de autoriteiten durven te beschuldigen van malversaties, lezen bijna altijd als een heldenavontuur met slechte afloop. De afgelopen week was het weer raak. Een Chinese krant deed met dikke vette karakters op de voorpagina, een oproep aan de politie om een van zijn verslaggevers vrij te laten. Dat was nog niet eerder ... lees verder »

6 juli 2013 - Lieve Kate R.I.P

Lieve Kate Gisteren zijn we met de hele familie samen gekomen, omdat je jarig was. We zijn weer op een grote boot geklommen, de opa’s en oma’s op houten bankjes, alle neven en Somaya en Gicharia op de voorplecht. Het was gelukkig prachtig weer en we hebben een mooie tocht over het IJ gemaakt. Tante Inge en ik hadden honderd stukken Turks brood gesmeerd, we dachten ... lees verder »

april 2012 - 'Afzien' in de Yellow Mountains

foto: Deng Xiaoping in korte broek, op de top van de berg Reisgidsen putten zich uit in superlatieven om de schoonheid te beschrijven van de Gele Bergen in de arme Chinese provincie Anhui. ‘Discover the fabled beauty of China’s most gorgeous mountains’. ‘Huang Shan, a jumble of sheer granite cliffs wrapped in cottony clouds that inspired ... lees verder »

mei 2011 - Leven in een stad van karton

In een sporthal in het verwoeste Onagawa in Japan, zitten overlevenden van de tsunami, al maanden op elkaars lip. Met grote waardigheid dragen ze hun lot. Verdriet wordt weggestopt, uit angst anderen lastig te vallen. In de centrale hal van het opvangcentrum in Onagawa staat een lange tafel waarop foto’s liggen te drogen, de hoeken omgekruld. Ruim twee maanden ... lees verder »

mei 2011 - De hel van Onagawa en Ishinomaki

Aan de oostkust van Japan heerst nog steeds dood en verderf. Overal liggen bergen afval, tot zover het oog reikt. Maar de verwoestingen zijn zo groot dat vele dorpen nog steeds niet zijn bereikt, door de buldozers ‘Kijk goed naar de tsunami strepen op de gebouwen,’ zegt mijn gids Hoshino, die me in Sendai heeft opgepikt. En verrek, naarmate we dichter ... lees verder »

18 maart 2011 - Gewond Japan

Vandaag precies een week geleden deed ik ’s middags op de bank in Shanghai een dutje, als voorbereiding op een avond uit met collega’s. Ik zou mijn titel als karaoke-expert verdedigen en wilde uiteraard voor niemand onderdoen. Een uitgerust mens telt voor twee. Het moment van bezinning werd verstoord door een telefoontje uit Hilversum. Collega Akkerman aan de lijn. ‘Joan ... lees verder »

februari 2011 - Pas op voor de Chinese tijgermoeder!

Op de internationale school van Jim en Vic horen we regelmatig gruwelverhalen over Koreaanse kinderen, die tot tien uur ’s avonds huiswerk moeten maken. En in het weekend ook nog naar de Koreaanse school gaan. Ik weet zeker dat ze kloppen. De opvattingen over huiswerk tussen Westerse en Aziatische vrouwen lopen nou eenmaal mijlenver uiteen. Noem ... lees verder »

januari 2011 - Whisky, worst en koelies in koud Harbin

Sjanghai wordt vaak geroemd omdat de stad rond 1937 een van de weinige plekken ter wereld was, waar de opgejaagde Europese joden nog heen konden vluchten zonder visum op zak. Maar zeker zo bijzonder ook, was de stad Harbin in het hoge noorden van China. Duizenden joden die probeerden te ontkomen aan de pogroms in Rusland, aan het begin van de vorige ... lees verder »

december 2010 - Wild China

Na een eindeloze tocht door de bergen kwamen we eindelijk aan op de plaats van bestemming: een valei waarin de mooiste rijstbassins van China te zien zouden zijn. Eh...normaal gesproken dan. Maar helaas hing er een wolk in het dal en was alles dus in dichte mist gehuld. De chauffeur, die op allerlei manieren probeerde brandstof te besparen omdat hij de kosten van de benzine ... lees verder »

december 2010- Slapen als een concubine

Op weg naar de beroemde rijstterrassen in het Zuid China, stuitten we in het stadje Jianshui totaal onverwacht op de ‘Zhu Gardens’, een ommuurd paradijsje met 214 kamers, 42 binnenplaatsen, een school, een theater en tuinen met vijvers. Het werd begin vorige eeuw gebouwd door de familie Zhu, die rijk was geworden met de opiumhandel en tin. Kosten noch moeite ... lees verder »

22 november 2010 - Een dag van rouw in Shanghai

‘Huil niet Sjanghai maar rouw om de doden.’ Briefjes met deze tekst werden zondagavond overal opgehangen, bij de resten van de torenflat die vorig week afbrandde in het centrum van Sjanghai. Een lugubere plek waar nog steeds een nare brandlucht hangt. Inmiddels is het dodental gestegen tot 58. Zondag was de zevende dag na de ramp. En Chinezen geloven ... lees verder »

november 2010; Pyjama's in Shanghai

In Peking mag het volop herfst zijn, in Shanghai is het nog steeds zomer. Menen de westerlingen. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 18 graden dus zijn onze T-shirts en teenslippers nog niet opgeborgen. Maar dat vinden de Chinezen heel wonderlijk. Want na 1 november is het toch echt tijd voor...de gewatteerde winterpyjama!En wie zou er niet een willen dragen? ... lees verder »

september 2010 - De Macht van de Feng Shui Master

‘Je huis is toch wel Feng Shui?’ Vroeg een spirituele vriendin me in alle ernst, toen ik net een paar maanden in China was. ‘Pardon? Ik ben al lang blij dat alles er in past,’ antwoordde ik licht overspannen. Terwijl ik de chaos van tafels, stoelen, kasten en dozen met boeken en prullaria in me opnam. Slechter had ik niet kunnen beginnen, volgens ... lees verder »

30 mei 2010 - Hommeles in de compound

Onze minicompound is eigenlijke een legerbasis. Dat zit zo: op een militair terrein midden in de stad zijn pakweg vijf jaar geleden drie moderne flats gebouwd, voor het hogere kader van het leger. Maar anderhalf jaar geleden besloten de officieren dat ze toch liever in een lomerrijke buitenwijk wilden wonen en werden de flats verpacht voor een flink bedrag.Het ... lees verder »

25 mei 2010 - Over missers op Happy Street en Belgische diamanten

‘Je gaat toch niet weer over die pyjama beginnen hè?’ Zegt B. ongerust, als we op weg zijn naar vrienden. Het is een obsessie geworden, de Happy Street-pyjama, ontworpen door de architect John Körmeling. Die heeft ook het gelijknamige paviljoen heeft gebouwd op de World Expo. John, permanent in werkmanskleding gehuld, droeg vol ... lees verder »

6 april 2010 - Wonen op de vuilnisbelt in Shanghai

Ik noem Shanghai vaak een dorp omdat het echte stadscentrum (Ying’an district, French concession en De Bund) ook niet veel groter is dan dat. Alles valt te fietsen en je komt er voortdurend kennissen tegen op straat. Maar het werkelijke Shanghai is zo groot en uitgespreid dat het lijkt alsof er geen einde aan komt. Pas in het meest westelijke puntje ... lees verder »

12 februari 2010 - Bouwvakker Feng; man van het jaar

‘Jullie hebben te weinig opgeschept. Zo kan ik niet afrekenen!’ Zegt de boze caissière van een kantine op de Taikang Road. ‘Je moet hier minstens voor 5 kuai eten!’ (vijftig euro cent). In de drukke kantine, waar mensen aan lange plastic tafels zitten te slurpen dat het een lieve lust is, werkt het als volgt: je moet op je bord allerlei ... lees verder »

3 februari 2010 - Shanghainese topondernemers

De charmante Anfu Lu is bezaaid met mooie interieurzaken en hippe eettentjes maar hangt ook nog steeds vol wasgoed, dat er droogt aan de boomtakken. Stipt om 14:30 ontstaat er iedere middag een file van SUV’s. Om meubels of cappucino’s is het de vrouwelijke bezoekers niet te doen. Ongeduldig hangen ze uit hun autoramen om te zien of HIJ al in aantocht ... lees verder »

5 januari 2010 - The Most Admired Man Dr. Ho

In de streek woont zowaar een internationale celebrity, en wel Dokter Ho Shi Xiu. De man is gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden uit de Himalaya en runt al sinds jaar en dag de ‘Dragon Snow Mountain Chinese medicine Clinic’. In Baisha, een slaperig boerendorp vlakbij Shuhe. Hij schijnt medische wonderen te verrichten - heeft zelfs mensen genezen ... lees verder »

4 januari 2010 - Shuhe en onze Yi-vriendin

Onze redding was het liefelijke Shuhe, dat twintig kilometer buiten Lijiang lag en omringd werd door weilanden. Dit voormalige boerendorp, waar de koeien en kippen vier jaar geleden nog vrij spel hadden, was gebouwd in dezelfde elegante Naxistijl en zeker zo mooi. Ook hier rukten guesthouses, souvenirwinkels en restaurantjes in snel tempo op, maar vergeleken ... lees verder »

3 januari 2010 - Lijiang by night en de Shangri-la yak

De eigenaar van het guesthouse, die goed Engels sprak, kwam niet bepaald om in het werk en zat steeds te kaarten met zijn vrienden. Overdag op het zonnige terras en in de latere uren bij de openhaard. Daarbij slobberde hij bittere groene thee uit zijn persoonlijke thermoskan (geen Chinees gaat ’s ochtends de deur uit zonder zijn eigen thermoskan) ... lees verder »

2 januari 2010 - Lijiang by day

‘Oh dus jullie gaan naar Lijiang in het nieuwe jaar? Nou bereid je maar voor want dat is su-per toeristisch en een-gro-te kermis!’ Zei een kennis. Altijd fijn als iemand je extra enthousiast maakt over een reisje waarvoor je de tickets al hebt geboekt. Een weg terug was er niet. En gelukkig maar want alleen al de vlucht er heen was de moeite waard. Eindeloos vlogen ... lees verder »

15 december 2009 - Grote angst om ziek te worden en het Fudan kinderziekenhuis

Mijn favoriete rubriek in de China Daily, spreekbuis van de regering, is ‘China Scene’: een selectie human interest nieuwtjes uit de vele regionale kranten. Echtscheidingsdrama’s, dierenleed, jackpotwinnaars, alles passeert de revue en vaak zijn de korte berichten zo onbedoeld geestig dat ik er binnenkort een paar op ... lees verder »

26 november 2009 - De 'Mahjongholen' van Shanghai

Gokken en voor geld spelen is nog altijd verboden in China. Maar iedereen doet het. Zolang het weer het toelaat vormen zich in mijn buurt, tegen het vallen van de avond, groepjes kaartspelers op de stoepen en worden de Mahjongtafels naar buiten gesleept. Straatverlichting is er nauwelijks, maar dat mag de pret niet drukken. In het schijnsel van etalageverlichting ... lees verder »

7 november 2009 - Met China en Rusland, aan het strand

Wij Nederlanders hebben de ‘campingsmoking’, de Chinezen het ‘stranduniform’. Dat ervoeren we op het tropische eiland Hainan, waar het gros van de bezoekers een zomers setje droeg, bedrukt met een wild bloemenpatroon. Al dan niet gecombineerd met zonnehoed. Touroperators spuugden steeds busladingen badgasten uit op de stranden van dit vakantieparadijs ... lees verder »

November 2009 - De 'Shanghainese' taxichauffeur

‘Dus jij woont in het Xuhui district, nou dan zal je wel overspannen worden van de drukte?’ Vroeg een landgenote laatst. Nee niet van de drukte, wel van taxichauffeurs. Je hoort me niet klagen over het rochelen en spugen, het knakken van de vingers, mobiel bellen terwijl er vol gas wordt gegeven of het radiohoorspel dat altijd door de auto schalt. ... lees verder »

15 oktober 2009 - Over Wuzhan en de mores op de snelweg

Jim en Vic hebben hun draai inmiddels gevonden in de mini-compound en zijn nu dikke maatjes met de ‘overburen’ Clint (10) en Kevin (7). En dat komt goed uit. Want tijdens de vroegtijdige herfstvakantie (waarin ook de zestigste verjaardag van de Peoples Republic of China viel en het hele land op drift was), hebben de boys eindeloos met elkaar ... lees verder »

1 oktober 2009 - Maomania - alleen foto

Vandaag is het de zestigste verjaardag van de Chinese Communistische partij lees verder »

30 september 2009 - over de noedelkunstenaar en gekruid schapenvlees

Hoe zijn de restaurants eigenlijk in Shanghai? Vragen mijn vrienden uit Tokio steeds, besmuikt lachend. Ze zijn tot op het bot verwend wat betreft de kwaliteit en service die in Japan wordt geboden en beschouwen Chinezen nog steeds als barbaren, als het op eten aan komt. Gelukkig kan ik naar volle overtuiging antwoorden dat het ook ... lees verder »

15 september 2009 - over onze nieuwe straat in China en de sjacheraar

Om een indruk van Shanghai te geven hoef ik alleen maar het terrein van onze mini-compound te verlaten en de straat op te lopen. Het gemotoriseerde verkeer knettert voorbij en overal klinkt het getingel-tangel van ‘vuilnismannen’ (en vrouwen), die op oude fietsen alles verzamelen wat weg moet. Karton, ijzerwaren, plastic flessen...zet ... lees verder »

juni 2009 - Luchtblazen

Zelfs een gewone dag in Tokio is nog steeds vol ‘verrassingen’. Het begint met een bezoek aan het postkantoor. Ik moet iets opsturen naar een vriendin die ook in Tokio woont. De employee neemt de envelop in ontvangst alsof het een kostbaar cadeau is. Maar geeft hem snel terug en gebaart vriendelijk dat ik mijn adres op de achterkant moet schrijven. ‘Is niet nodig,’ zeg ... lees verder »

mei 2009 - De Kaku experience.....

Aan make-up, kleding, huid, haar en nagels wordt extreem veel tijd besteed, en het is heel moeilijk om Japanse vrouwen op leeftijd te schatten omdat ze nauwelijks verouderen. Dat is mijn zoons inmiddels ook opgevallen. ‘Mam, waarom heb jij zoveel rimpels en die andere vrouwen niet?’ Vroeg Jim onlangs in de metro. Ja, dat vraag ik me ook al jaren af! Is het die ... lees verder »

maart 2009 - over botsingen en zwarte wratten

Hoe het veroorzaken van een licht verkeersongeluk in Japan leidt tot een korte heropvoeding cursus en een eindeloze oefening in zelfbeheersing. ‘Maak vooral geen ongelukken want zelfs bij een kleine botsing zullen Japanners een whiplash voorwenden. Dat kost niet alleen geld, ook worden er punten afgetrokken van je rijbewijs,’ zei een vriend tegen me ... lees verder »

januari 2009 - De Kimono als minnaar

Altijd al een kimono willen hebben. Die tovert iedere slons of lelijk eendje om in een elegante verschijning. Toegegeven, op het eerste gezicht is het niet het meest sexy kledingstuk. De kimono is immers hooggesloten en bedekt het hele lichaam. Maar dat is met reden. Ik dacht altijd dat de gemiddelde Japanse man vooral kickte op gebruikte damesslips – een bloeiende ... lees verder »

juni 2008 - Zwemles in Tokio

Veiligheid gaat boven alles in Japan en soms heeft de overheid er een handje van om de burgers te behandelen als een stelletje infantielen. Zelfs een simpele ‘duik’ in een zwembad vergt hier een groot aanpassingsvermogen. De huisregels van het olympisch sportcentrum in Tokio bijvoorbeeld, laten er geen misverstand over bestaan. ‘Men mag het zwembad niet in dronken ... lees verder »

mei 2008 - Rodeo in Japans warenhuis

Op doordeweekse dagen stroomt het plein bij het Tokio Forum rond lunchtijd altijd vol met minibusjes die exotische maaltijden verkopen. Opklapbare stoelen en tafeltjes worden uitgezet, de loketten geopend en al snel vormen zich lange rijen Japanners die snakken naar verschillende curry’s, een Hawaïaanse burger of een falafel broodje met steak. Eén minibusje ... lees verder »

28 februari 2008 - Uren wachten in het paradijs

Ooit dacht ik dat de vorming van wachtrijen een puur communistisch verschijnsel was, een noodzakelijk ongemak dat men wel móest ondergaan om melk en brood op tafel te krijgen. Maar tot mijn stomme verbazing tref ik nergens zóveel lange rijen aan als in het consumentenparadijs Tokio, waar alles te koop is wat je maar kunt bedenken en vaak ook nog in overvloed. ... lees verder »

23 januari 2008 - Geen fooi, toch buigen

De horeca in Nederland wordt gekenmerkt door een gebrek aan toewijding en te weinig aandacht voor de klant, luidt de conclusie van een recent onderzoek. Niemand zal geschokt zijn. Iedereen weet dat al lang. Ik heb in Amsterdam vaak op het punt gestaan om zelf maar mijn cappuccino te maken, als de obers het weer eens te druk hadden met bijkletsen. Of als er op ... lees verder »

29 december 2007 - over Jim en Vic

Hoe vergaat het Jim (9) en Vic (5) toch na twee jaar Japan? Dat is de meest gestelde vraag uit Nederland. Nou goed! Japan is nu echt thuis en ze spreken inmiddels een soort Nederlands-Engels, vooral onderling: 'zullen we gaan playen in the park?' of 'mam heb je een paper want mijn handen zijn sticky.'Ook kunnen ze meer woorden Japans dan wij ooit zullen ... lees verder »

25 november 2007 - Maikomania in Kyoto

Bij het vallen van de avond brengen geisha’s en hun leerlingen, de maiko’s, de wijk Gion in de Japanse stad Kyoto tot leven. Als nachtvlinders spoeden ze zich van hun kamers naar de theehuizen, de instrumenten onder de arm. Taxi’s rijden af en aan en groepen toeristen drommen door de smalle straten om een glimp van deze betoverende vrouwen op te vangen. Vaak ... lees verder »

25 oktober 2007 - Karaoke!

Je moet een heel goed excuus aanvoeren wil je in Tokio direct na het werk naar huis gaan. Het hebben van een gezin telt niet; vrouw en kinderen komen in het weekend wel weer aan de beurt. Nee, na het werk ga je eerst uit eten, dan een stevige borrel drinken en vervolgens linea recta naar de Karaokebar. Geef toe, wat is er nou heilzamer voor een mens dan het ‘wegzingen’ ... lees verder »

25 juli 2007 - Flaneren met de leasehond

Honden zijn zo geliefd in Japan dat je ze zelfs kan huren, bijvoorbeeld bij Puppy the World (PTW) dat op het pleziereiland Daiba ligt in de baai van Tokio. Om aan te geven hoe populair deze wonderlijke tak van dienstverlening is: de eerste keer dat ik me meldde bij PTW, om een uur ’s middags, waren alle dertig honden al besproken. ‘Ga ‘s ochtends in de ... lees verder »

25 juni 2007- Beachparadise Shimoda en file-leed

En, hoe lang hebben jullie er over gereden? Tijdens een van de schaarse vakanties in Japan ontstaan ellenlange files langs Route 163, een kustweg naar de populaire badplaats Shimoda. 'De files richting kust en de bergen kunnen morgen oplopen tot veertig a vijftig kilometer’, waarschuwt de nieuwslezeres. Vakanties zijn schaars in Japan, maar eindelijk ... lees verder »

1 juni 2007; Snacken en fietsen in Beijing

De bouwwoede in de Chinese hoofdstad stad Beijing beperkt zich niet alleen tot het centrum, waar steeds meer oude volkswijken plaatsmaken voor futuristische appartementencomplexen en spectaculaire olympische stadions zoals ‘Het vogelnest’ en ‘Het ijsblok’. Even buiten het centrum is de honger naar mooie villawijken - bij voorkeur met gemeenschappelijk ... lees verder »

20 mei 2007; Nederigheid wordt in Japan tot een kunst verheven

Innovatief McDonalds komt steeds weer met nieuwe vindingen die het leven van de klant aangenamer maken. Zoals het nieuwe kuipje slasaus dat je open moet drukken. Niet gewend aan het systeem hield ik het kuipje verkeerd om waardoor de slasaus recht in mijn gezicht spoot. Terwijl mijn kinderen bijna uit hun stoelen rolden van plezier, een ... lees verder »

1 mei 2007 - De renovatie

‘Geachte bewoners van dit pand. In het kader van de renovatie worden er volgende week overal steigers geplaatst en veiligheidsdoeken neergehangen. Houdt u gordijnen en ramen voortaan gesloten en ontruim de terrassen. We hopen over vier maanden klaar te zijn’. Dat is de strekking van de brief van de huisbaas, die we twee weken geleden ontvingen. Ik dacht eerst nog aan een ... lees verder »

3 april 2007 - Sake drinken met je voorouders; foto: Marco van Duyvendijk

Wekenlang was Japan in de ban van de vraag: ‘wanneer bloeit de kersenbloesem?’. Nieuwsbulletins volgden de voorspellingen van het meteorologisch instituut op de voet en brachten iedere avond een sakura (bloesem)-journaal. En fotografen hielden dag en nacht de wacht bij ‘hoogzwangere’ bomen om de eerste gesprongen knop ... lees verder »

22 januari 2007 - Sex in the city; foto: Sandra Rottenberg

In Tokio hoef je nooit bang te zijn dat je té uitdagend of ordinair gekleed gaat. Want het kan altijd extremer. Zelfs als de temperatuur rondom het nulpunt schommelt gaat de frivole Japanse nog steeds half naakt op stap. Favoriet zijn strakke, blote T-shirts onder een openstaand jack. En minuscule rokjes of hotpants. Daaronder komen stilettolaarzen ... lees verder »

29 november 2006 - De Filippijnse au pair in Tokio

Ik ken niemand in Tokio die zich de luxe van een achtertuin kan veroorloven. Of het moet de eigenaar van een groot textielbedrijf zijn die in onze buurt maar meteen een privéoefenbaan heeft aangelegd om zijn golfslag te perfectioneren. Maar geen nood: wij hebben het parkje. Met voetbalveldje en picknicktafels wel te verstaan. Alle roddel en achterklap ... lees verder »

2 oktober 2006 - Het Matsurifeest en dorps Tokio

‘Washoi, washoi!’ (kom op!) Onder de bezielende leiding van een vader, doen Japanse kindjes - gekleed in stoere, korte Yukata (zomerkimono’s) - hun uiterste best om een kleine goudkleurig tempel te vervoeren. De lange latten die aan de tempel vastzitten, hangen op hun schouders. Heen en weer lopen ze over de Shinobazu Dori, een drukke straat in ... lees verder »

9 juli 2006 - Over charmant Hanoi en het mysterie rondom een groep nuffige mannen

Na te zijn gevlucht uit een veel te koud en nat Tokio arriveerden we in het holst van de nacht in de communistische volksrepubliek Vietnam. Strenge gezichten boven groene uniformen. Onderdanig lieten we ons van het kastje naar de muur sturen, zelfs zonder hard te zuchten. Het was meteen duidelijk: don’t mess met de ... lees verder »

15 juni - De 'Glitterati of Tokyo' en Louis Vuitton

Je doet jonge Japanners nergens zoveel plezier mee, als met een wild feest en een tas van Louis Vuitton. Wie verzint het! Ik vind de kleur niet mooi, het ontwerp saai en begrijp de ophef over het merk niet. Maar het is een feit: zónder Louis Vuitton tas - hoe klein ook - hoor je er hier niet bij. Het gaat zelfs zover dat ook de papieren versie, ... lees verder »

22 mei 2006 - over Honk Kong, een dierbare vriendschap en wonderlijke taxichauffeurs

Wat doe je als je oudste vriendin een grote klus heeft in Azië en steeds in de regio te vinden is? Dan spreek je af in Hong Kong! In mijn verbeelding één van de spannendste steden van het continent. Geïnspireerd door de elegante Japanse vrouw, had ik mijn reisjoggingbroek voor de verandering thuis gelaten en leek ... lees verder »

16 april 2006 - over doggymania

Chinezen beschouwen schoothondjes vooral als een delicatesse en gooien ze het liefst in de pan. Maar in Japan worden ze gekoesterd als kinderen. Sterker nog: veel Japanse vrouwen tussen de twintig en dertig hebben liever een tekkel, dwergpoedel of een chihuahua dan een baby. Een onderzoek van het onderzoeksbureau Nomura wijst uit dat grofweg de helft van de 40 miljoen ... lees verder »

25 februari 2006 - Over Atradius Japan, het duo Bert en Bart en uitgaanstaferelen

Bij hoge uitzondering laat ik een keer een gastschrijver toe op mijn blog: Bert, de enige man in Tokio met een privé-badkamer (ik douche bij de kinderen) en twéé kantoren. Inmiddels heeft hij zich razend impopulair gemaakt bij zijn Japanse collega’s door iedere dag te vragen: ‘En? Hoeveel olympische medailles heeft ... lees verder »

30 januari 2006 - Over Fuji San en schaatsen met Nederlanders

Eindelijk was het zover, het schaatsevenement met de Nederlandse gemeenschap aan de voet van de Fuji-vulkaan, de hoogste berg van Japan (ongeveer 3800 meter). Een goede reden om het hele weekend de stad uit te gaan. En dus verkaste de familie Van Haagen naar Hotel Ashiwada aan het Lake Oku-Kawaguchi, waar we een Japanese room hadden geboekt. ... lees verder »

21 januari 2006 - Ballroomdansen als rage

Gedisciplineerd begeven Japanners zich op een doordeweekse dag naar hun werk. Tijdens de ochtendspits vormen ze keurige rijen op de perrons, om het in- en uitstappen vlot te laten verlopen. Onbescheiden gedrag is taboe. Niemand haalt het in zijn hoofd om mobiel te bellen in de metro, breeduit de krant te lezen of een luidruchtig gesprek te beginnen. Maar uitbundigheid ... lees verder »

3 januari 2006 - over tempels, de Turtle Inn, nieuwe Australische vrienden en sneeuwkettingen

Tussen kerst en Oud en Nieuw voor het eerst Tokio uit. Na anderhalf uur rijden (waarvan zeker een uur in file, zoals gebruikelijk) zaten we voor ons gevoel nog steeds midden in de stad. Bezien vanaf de express highway - een twaalf meter hoge weg die als een slang door de stad kronkelt - is Tokio één grote, ... lees verder »

1 januari 2006 - nieuwjaarsgroet

Ik wens alle bezoekers van deze site een heel goed ... lees verder »

10 december 2005 - over de Tokyo International School en hysterisch achter een schoolbus aanrijden

Midden in het kantorendistrict Minato-Ku, verstopt achter een zware houten deur die toegang biedt tot een steegje, ligt de Tokyo International School (TIS). Door de vrolijke, oranje, gele en blauwe keuren waarin het gebouw is geverfd, vergeet je dat het eigenlijk een enorme betonnen kolos is. Als je binnenkomt, ... lees verder »

10 december 2005 - over de Yoyogi International School en voor aap lopen in het park

Vier dagen per week gaat Vic naar de Yoyogi International School die gelukkig op fietsafstand van ons huis ligt. We moeten eerst een spoorwegovergang over en dat is iedere ochtend weer een verrassing. Het treinverkeer is hier zo intensief dat er eigenlijk voortdurend wagons voorbij komen. Als de hekken bij de spoorwegovergang ... lees verder »

1 november 2005 - aankomst

Vertrek naar Japan Het afscheid verliep niet zonder tranen en de vlucht niet zonder irritaties. Zo meende de KLM-steward dat het erg ruw van me was dat ik zomaar langs zijn trolley stormde, met Vic op mijn nek. Ik had dat op z'n minst eerst beleefd kunnen vragen. De man is kennelijk nog nooit op pad geweest met een driejarige kleuter die doorgaans meteen daad bij woord ... lees verder »